TÄVLA I MOTOCROSS

Vill du ta din sport till nästa nivå? Vill du utmana dig själv och andra? Då kan det vara dags att börja tävla. Den mest populära sporten internationellt är motorcykelsport som motocross.

För dig som söker en extra utmaning finns det möjlighet att tävla inom många av dessa sporter. På Svemo idrottsförbund hemsida finns samlad information om vilka som vill träna och tävla inom olika motor sporter. Den mest populära sporten internationellt är motorcykelsport, men även båt racing och snöskoter sport. Oavsett om du är nybörjare eller expert är det ett utmärkt sätt att njuta av din sport och tävla mot andra. Några alternativ som finns att tävla inom är till exempel Motocross, Minimoto, Supermoto, Speedway, Trial, Aquabike, Enduro, Flat Track, Isbana/backe, Offshore, Roadracing, Rundbana, Snöskoter, Svävare.

Fördelarna med motocross

Det finns många fördelar med att tävla i motorcykelsporter som motocross. För det första älskar de flesta förare friheten att köra fritt på banan. De känner sig smidiga och kraftfulla som om de kan ta sig an vad som helst. För det andra finns det en rad olika klasser att tävla i, så att du kan välja den nivå som passar dig. För det tredje finns det olika typer av tävlingar som passar din stil. Du kan välja långdistans uthållighetstävlingar eller korta sprinttävlingar. Slutligen älskar många motocrossförare att tävla eftersom det är ett bra sätt att träffa andra som delar samma passion för att köra och tävla i sin sport.

Vart kan man köra motocross?

Motocross är en spännande och snabb sport som kräver kontroll, uthållighet och precision. Man kör på speciella banor med utmanande underlag som jord, sand samt grus och många kurvor och kullar som man ska bemästra. De flesta banor finns utomhus men det finns några inomhusbanor i landet, vilket möjliggör träning vintertid. 

De flesta klubbar anordnar utbildningar, tävlingar i motocross och även prova på dagar. Om man inte har utrustning brukar man kunna låna det, men ring och fråga i förväg. 

Vem kan utöva motocross?

Motocross kan utövas av både vuxna och barn och på amatör samt elitnivå. Vare sig du är en erfaren förare eller nybörjare finns det något för alla i denna spännande sport. Det finns olika klasser att tävla med. Motocrosstävlingar kan delas in i olika klasser, till exempel den konkurrenskraftiga Pro-klassen eller den mer avslappnade hobbyklassen.

Utrustning för motocross

För att kunna utöva sporten behöver du en motorcykel och skyddsutrustning. När du väljer motorcykel, se till att den passar din ålder och längd. För barn finns det lekfordon i storleken 50cc och för vuxna ofta på 450cc. Skyddsutrustning man behöver är hjälm med glasögon, cross stövlar, handskar för bra grepp och slimmade kläder som inte kan fastna i något. 

Leta upp en godkänd motocrossbana

Om du söker efter en sport med där du får utmana dig själv, köra i höga hastigheter och känna adrenalinkickar då är Motocross definitivt något för dig. Leta upp din närmsta klubb som har en godkänd motocrossbana och låt ditt motocrossäventyr börja. Denna extremsport kommer att ge dig en oförglömlig upplevelse.